Domača zdravila proti kašlju

>> ponedeljek, 11. januar 2010

SIRUP IZ SMREKOVIH VRŠIČKOV:
naberemo mlade smrekove (tudi jelkine, borove) vršičke. V kozarec za vlaganje naložimo plast sladkorja, plast vršičkov, plast sladkorja itd. Zaključimo s sladkorjem. Zapremo s pokrovčkom in postavimo na sonce. Ko se sladkor nekoliko stopi, vsebino premešamo, da se sladkor ne sprime v trde kepe, ki se ne stopijo. Vsebina se skrči na 2/3, zato lahko naknadno dodamo še nekaj plasti sladkorja in vršičkov. Na soncu pustimo vsaj 1 mesec. Precedimo – ožamemo (skozi krpo) v temne stekleničke in hranimo na hladnem (v shrambi).
Uporabimo rjavi sladkor. Še zdravilnejši pa je z uporabo medu. Postopek je enak, vendar kozarcev ne postavimo na sonce, ker se med ne sme preveč ogreti, da se ohranijo vse zdravilne sestavine. V kolikor ni dovolj sonca oz. toplote, si lahko pomagamo s pečico.
Preostanek vršičkov s sladkorjem (po ožemanju) razredčimo s prekuhano vodo in dodamo tropinovec po okusu. Dobimo dober smrekov liker oz žganje (če ne dodamo vode). Zelo dober je čas z dodatkom tega žganja.

MED:
pred spanjem umiri nočni kašelj: pol žličke za 2 – 5 letne otroke, 1 žličko za 6 – 9 let stare otroke in 2 žlički za starejše.

SIRUP PROTI KAŠLJU:
zmešamo: 30 kapljic PROPOLISA
     sok 1 limone
     3 velike žlice medu

TRPOTČEV SIRUP:
v kozarec izmenično nalagamo plast na drobne kose narezanega ozkolistnega trpotca in plast sladkorja. Po originalnem receptu bi morali kozarec za tri mesece zakopati v zemljo, saj naj bi bilo zelo pomembno, da je temno in da je čimbolj konstantna temperatura. Kozarce lahko zavijemo v časopisni papir in jih postavimo v klet za tri mesece. Nato sirup precedimo. Deluje!


BEZEG S SLADKORJEM:
zmešamo enako količino bezgovih cvetov (cvetne koške osmukamo) in sladkorja (rjavega), napolnimo v kozarec in postavimo na sonce. Ker ne nastane dovolj sirupa, ne precejamo, ampak shranimo mešanico. Pripravimo si zelo zdravilen čaj: žlico mešanice damo v plastično cedilce in prelijemo s kropom, še malo namakamo in odcedimo.
V kolikor nam te mešanice ostane neporabljene, pripravimo iz nje liker ali žganje na enak način kot iz smrekovih vršičkov.


SIRUP PROTI KAŠLJU:
ČRNI REDKVI odrežemo koreninico, da lepo stoli. Na vrhu odrežemo pokrovček in izdolbemo toliko, da lahko vanjo damo 2 žlici medu. Pokrijemo in pustimo stati 2 dni. Redkev spusti še svoj sok. Vsak dan se poje 1 žličko.
Večjo ČRNO REDKEV odrežete nekoliko na spodnji in zgornji strani, da nastane ravna ploskev. Nato na vrhu izdolbete luknjo, do približno četrtine redkve. S tanjšo iglo za pletenje prebodete skozi dno. V vdolbino daste med in vse skupaj postavite v posodico. Ko med izteče, ga dodajajte. Zadeva naj se izceja čez noč.
Sok črne redkvice (naribaš, čez gazo stisneš kolikor se da), dodaš žlico medu, malo limoninega soka, razredčiš z vodo in spiješ.
V olupljeno ČEBULO izdolbemo luknjo in damo noter žlico medu. Pustimo počivati, da se med meša s čebulnim sokom.

ZA DOJENČKE:
Za močan kašelj pri dojenčkih, ki se pijejo po steklenički: čaj iz kuhane čebule, zaslajen z medom (smrdi kot kuga, zato ga večji otroci nočejo piti)
Ali  samo prekuhana čebula, se pije precejeno in ohlajeno po požirkih.

OBKLADKI (PRSNI):
Kamilični: na malo olja prepražimo vsaj 2 pesti suhih kamilic, da malo potemnijo in močno zadišijo. Stresemo na krpo, zavijemo, vsaj v dve krpi. Položimo na prsi neposredno na kožo. Naj bo čim bolj vroče, koliko se še prenese. Ko se ohladi, najlažje ponovno pogrejemo v mikrovalovni pečici.
Čebulni: originalni recept, in tudi najučinkovitejši, so obkladki iz prepražene čebule (enako kot kamilični), le da so precej smrdeči.
Na drobno nasekljajte čebulo in jo zavijte v bombažno gazo, zatem pa za nekaj minut postavite v pečico, ki ste jo prej ogreli na 200°C. Topel obkladek položite na prsi, ga pritrdite s lepljivim trakom in pustite delovati čez noč.

ZVAREK:
2 rezini jabolka, 1 rožič, ščep kamiličnih cvetov, 2 suhi figi prelijemo z vodo in pustimo, da zavre. Kuhamo še 5 minut. Precedimo in sladkamo. Popijemo še vroče in o kašlju ne bo več sledu. Nepreizkušeno!

INHALACIJE:
Zavrite 3 l vode ter dodajte 2 žlici kamiličnih cvetov in timijana. Pustite 10 minut in prelijte v skledo za inhaliranje; vdihavajte globoko in počasi, a največ 15 minut.

ČAJ:
Pripravite si čaj iz navadnega sleza: 1 žličko slezovih korenin prelijte z 2,5 dl hladne vode.

TERJAK (za zdravljenje pljučnih in nasploh prehladnih obolenj):
Nabrane zrele bezgove jagode potresemo z malo sladkorja in pustimo stati 24 ur. Nato skuhamo iz tega na sokovniku sok. Kolikor dobimo soka, toliko potem dodamo še sladkorja. Včasih so gospodinje to počasi cmarile na robu zidanega šporgeta na drva, ki seveda gorel večino dneva, tri dni skupaj. Danes se kuha na modernih štedilnikih toliko časa, da se od žlice potegne gosto in lepljivo. Nalije se v kozarce (ne v steklenice) in dobro zapre. Jemlje se po potrebi po žličkah večkrat na dan, lahko se doda tudi v čaj in popije.

0 komentarji:

Objavite komentar

Stran | © Domača Zdravila

Back to TOP